Uitgebreide uitleg verkoopmakelaar

Welke diensten levert een verkoopmakelaar? 

Een aankoopmakelaar helpt mensen die op zoek zijn naar een woning. Wilt u uw woning verkopen? Dan bent u bij een verkoopmakelaar aan het juiste adres. De werkzaamheden die een verkoopmakelaar voor u uitvoert, spreekt u van tevoren af. Om u een beeld te geven, beschrijven wij hieronder de meest voorkomende taken van een verkoopmakelaar;

  • Vraagprijs bepalen
  • Woning verkoopklaar maken
  • Overleggen met geïnteresseerden
  • Koopcontract ontwikkelen

Wij adviseren u om te kiezen voor een verkoopmakelaar. Het is wellicht geen dagelijkse bezigheid voor u en een verkoopmakelaar kent het vak uitermate goed. Ook ligt het aan persoonlijke factoren. Wilt u bijvoorbeeld de woning heel snel verkopen? Dan is het zeer verstandig om samen te werken met een verkoopmakelaar. Heeft u meer tijd en geen haast bij de verkoop? Dan kiest u er wellicht voor om het zelf eerst te proberen. Hieronder leest u meer informatie over een verkoopmakelaar.

Vraagprijs bepalen

Een verkoopmakelaar onderzoekt de omgeving van uw woning en kijkt naar vergelijkbare woningen. Hierbij worden eventuele toekomstplannen ook meegenomen, dit heeft namelijk invloed op de vraagprijs van uw woning. Daarnaast verdiept de verkoopmakelaar zich in uw woninggegevens in het Kadaster. Uw persoonlijke situatie en wensen spelen ook een rol in de vraagprijs. Wanneer u haast heeft bij de verkoop, gaat de woning wellicht voor een lagere vraagprijs de markt op dan wanneer u meer tijd heeft. Met al deze factoren houdt een verkoopmakelaar rekening. Heeft de verkoopmakelaar voldoende informatie? Dan wordt de vraagprijs met u overlegd.

Woning verkoopklaar maken

Is de vraagprijs vastgesteld? Dan is het tijd om de woning verkoopklaar te maken. Wat dat inhoudt, leggen wij hieronder uit;

  • Er worden foto’s van uw woning gemaakt.
  • De woning wordt op het internet geplaatst.
  • Veelal wordt er een verkoopbrochure ontwikkeld.
  • Alle afmetingen van uw woning worden genoteerd.

Wij geven u voorbeelden van werkzaamheden van een verkoopmakelaar. Evenals bij een aankoopmakelaar bepaalt u zelf welke werkzaamheden u uitvoert en welke u uit handen geeft. Hierboven leest u de meest voorkomende werkzaamheden.

 Overleggen met geïnteresseerden
Zodra de woning zichtbaar is voor geïnteresseerden gaat een verkoopmakelaar in gesprek. Het daadwerkelijke verkoopproces is begonnen. Een verkoopmakelaar weet, door de vele ervaringen, wanneer iemand echt geïnteresseerd is en de koop serieus overweegt. Een verkoopmakelaar heeft immers veel mensenkennis en vakmanschap. Binnen enkele minuten weet een verkoopmakelaar of de partij serieus geïnteresseerd is of niet.

 Koopcontract ontwikkelen

Heeft de verkoopmakelaar een geschikte partij gevonden? Dan is het tijd voor de volgende stap; het koopcontract. De verkoopmakelaar onderhoudt al het contact met de andere partij, u heeft hier geen omkijken naar. Uiteraard houdt de makelaar u goed op de hoogte van alle ontwikkelingen. U blijft tenslotte diegene die akkoord geeft op het eindbod. Is het koopcontract rond? Dan is een van de laatste stappen dat de verkoopmakelaar u in contact brengt met de notaris.

Persoonlijke situatie versus verkoopmakelaar

Het is niet wettelijk verplicht om te kiezen voor een verkoopmakelaar. U beslist zelf of u uw woning zelfstandig verkoopt of dat u hier hulp bij krijgt. Indien u zelf kennis heeft van de woningmarkt en niet te maken heeft met tijdsdruk, dan is het logisch dat u kiest voor een verkoop zonder een makelaar. Heeft u minder kennis van de markt, geen tot weinig kennis van social mediakanalen of heeft u wel haast bij de verkoop? Dan raden wij een verkoopmakelaar zeker aan.

Meer weten over makelaardij?

Heeft u na het lezen van de informatie over aankoopmakelaar en deze pagina nog vragen? Neem gerust contact op met onze makelaars uit de omgeving van Amsterdam. Zij staan graag voor u klaar!

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaar in Amsterdam?