Uitgebreide uitleg aankoopmakelaar

Welke diensten levert een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar is actief in de makelaardij en begeleidt en ondersteunt bij aankoop van onroerend goed. Een aankoopmakelaar helpt en begeleidt tijdens het zoeken naar een woning en is aanwezig bij de bezichtigingen. Daarnaast helpt een aankoopmakelaar bij de onderhandelingen. Er komt veel kijken als het gaat om onroerend goed. Het is prettig als u hulp krijgt bij de zoektocht, de koopakte, afhandeling bij de notaris en tot slot de sleuteloverdracht.

Aankoopmakelaar niet wettelijk verplicht

Wilt u zelfstandig een woning kopen? Dat is mogelijk. Het inschakelen van een aankoopmakelaar is namelijk niet verplicht. Wij adviseren u wel om samen te werken met een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar biedt u de volgende voordelen;

  • Het scheelt u veel tijd, omdat een aankoopmakelaar al het zoekwerk en contact uit handen neemt.
  • Een aankoopmakelaar kent de woningmarkt ontzettend goed. Een makelaar weet als eerste welke woningen er op de markt komen en wellicht interessant voor u zijn.
  • Een aankoopmakelaar zorgt ervoor dat alles goed op papier wordt gezet.
  • Het is mogelijk dat u emotioneel verbonden bent met een woning en daardoor bepaalde zaken over het hoofd ziet. Een aankoopmakelaar is niet emotioneel verbonden met een woning. U krijgt een onafhankelijk en betrouwbaar advies.
  • Een aankoopmakelaar merkt gebreken op en heeft veel ervaring met onderhandelen.

 Aankoopmakelaar en de kosten

Een aankoopmakelaar verricht de werkzaamheden niet kosteloos. Kiest u voor een makelaar, dan heeft u te maken met een makelaarscourtage, ook wel makelaarskosten genoemd. Dit is een vergoeding die u aan de makelaar betaald voor de geleverde diensten. Wij begrijpen dat u graag vooraf wilt weten aan welk tarief u moet denken. U kunt daarom bij ons vrijblijvend een offerte opvragen. Voor uw beeld, leggen wij hieronder uit welk bedrag het ongeveer zal zijn.
Het verschilt per aankoopmakelaar welk tarief gehanteerd wordt. Onderstaand zijn de meest voorkomende tariefbepalingen;

  • Vast tarief; u spreekt van tevoren met de aankoopmakelaar af welk vast tarief de aankoopmakelaar van u krijgt.
  • Percentage van de aankoopsom; bij deze vergoeding betaalt u bijvoorbeeld 1,5% van de aankoopprijs.
  • Prestatietarief; kiest u voor een prestatietarief? Dan krijgt de aankoopmakelaar betaald naar prestatie. Krijgt de aankoopmakelaar de deal rond voor een zo laag mogelijke prijs? En lukt het de makelaar om onder de vraagprijs te komen? Dan betaalt u bijvoorbeeld 5% over het verschil tussen de vraagprijs en het overeengekomen bedrag.

Makelaarskosten zijn niet aftrekbaar. Ook maken deze kosten geen deel uit van de kosten koper.

Notariskosten en kosten die u maakt voor een taxatierapport zijn wel aftrekbaar. Vergeet deze kosten dus niet mee te nemen bij de opgaaf van uw inkomstenbelasting.

Wilt u ook informatie lezen over een verkoopmakelaar? Hier leest u wat een verkoopmakelaar voor u kan doen.

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaar in Amsterdam?